Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt piernikowy z galaretką i wiśniami

Biszkopt piernikowy z galaretką i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3416

Dodano:

Odsłon: 271

Ciasto z nutką świąteczną czyli pachnące piernikami:) Biszkopt z dodatkiem przyprawy do pierników z masą maślano-budyniową i wiśniami zalanymi galaretką. Do ciasta użyłam wydrążonych wiśni zalanych wodą z cukrem i pasteryzowanych przygotowanych latem. Można też użyć wiśni zamrożonych /wcześniej je rozmrażając/ a galaretkę ugotować na napoju wiśniowym.

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 3 szt
  • cukier 3 łyżki
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • olej 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • przyprawa do pierników 1 łyżka
  • masa:
  • masło 20 dag
  • budyń śmiatankowy 1 szt
  • mleko 2 szklanki
  • cukier 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • galaretka wiśniowa 1 op
  • kompot wiśniowy z owocami 1 l
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno a następnie /nie przerywając ubijania/ dodajemy porcjami cukier i żółtka. Na koniec dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy /u mnie tortownica o średnicy 22 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 15 min - do "suchego patyczka". Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Masa: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie dodajemy małymi porcjami wystudzony budyń. Gotową masę przekładamy na biszkopt.
    Kompot przecedzamy. Na masie układamy odsączone wydrążone wiśnie.

  3. W rondelku zagotowujemy dwie szklanki kompotu wiśniowego, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wiśnie na torciku zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń