Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt pigwowo-cytrynowy

Przepis dnia 2021-06-10
Biszkopt pigwowo-cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 459 Ocena: 4346

Dodano:

Odsłon: 497

Idealne ciasto na gorące dni. Biszkopt, jogurtowe pianki i galaretka z listkami mięty. Jest świeżo, lekko i pysznie!

Składniki

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Nasączenie np. 3 łyżki rumu
  • Pianka pigwowa:
  • Jogurt naturalny gęsty - 400g
  • Dżem pigwowy (przepis w opisie) - 400g
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Pianka cytrynowa:
  • Jogurt naturalny gęsty - 400g
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Góra:
  • Galaretka (najlepiej cytrynowa) - 2szt
  • Mięta - 24 liście
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt pigwowo-cytrynowy

Przygotowanie

  1. Ciasto piekłam na blaszce 23x38cm

    Biszkopt:
    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane mąki i proszek. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Rum mieszamy z przegotowaną wodą 1:1 i nasączamy ciasto.

    Pianka pigwowa:
    Potrzebny będzie nam dżem z pigwy, najlepiej domowy:
    https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-dzem-pigwowy-z-cytryna-i-imbirem,183774,sprytnachochla.html
    Dżem ucieramy blenderem na gładko. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki i często mieszamy. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Pianka musi być gęsta przed nałożeniem następnej warstwy.

    Pianka cytrynowa:
    Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Z żelatyną postępujemy jak powyżej. Wylewamy na piankę pigwową. Wkładamy do lodówki.

    Góra:
    Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Pozwalamy jej lekko stężeć. Powinna być na tyle gęsta, aby nie zlewała się z ciasta, ale na tyle luźne, aby można było swobodnie wsadzić w nią liście mięty. Najlepiej wkładać je wykałaczką. Układałam po 4 na szerokość i po 6 na długość blachy. Dzięki temu każdy kawałek ciasta ma dekorację z liścia.

    Wkładamy do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń