Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na gorące dni. Biszkopt, jogurtowe pianki i galaretka z listkami mięty. Jest świeżo, lekko i pysznie!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10781
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4826
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 946
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9214
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1361
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10781
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4826
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 946
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9214
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1361
Składniki
Ciasto piekłam na blaszce 23x38cm Biszkopt: Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane mąki i proszek. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Rum mieszamy z przegotowaną wodą 1:1 i nasączamy ciasto. Pianka pigwowa: Potrzebny będzie nam dżem z pigwy, najlepiej domowy: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-dzem-pigwowy-z-cytryna-i-imbirem,183774,sprytnachochla.html Dżem ucieramy blenderem na gładko. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki i często mieszamy. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Pianka musi być gęsta przed nałożeniem następnej warstwy. Pianka cytrynowa: Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Z żelatyną postępujemy jak powyżej. Wylewamy na piankę pigwową. Wkładamy do lodówki. Góra: Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Pozwalamy jej lekko stężeć. Powinna być na tyle gęsta, aby nie zlewała się z ciasta, ale na tyle luźne, aby można było swobodnie wsadzić w nią liście mięty. Najlepiej wkładać je wykałaczką. Układałam po 4 na szerokość i po 6 na długość blachy. Dzięki temu każdy kawałek ciasta ma dekorację z liścia. Wkładamy do lodówki na całą noc.