Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt przekłdany lekką masą

Biszkopt  przekłdany lekką masą

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6987

Dodano:

Odsłon: 40438

Delikatne ciasto z puszystym ptasim mleczkiem.

Składniki

  • jajka, 6 szt
  • cukier, 1 szklanka
  • mąka, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
  • dżem, ok pół słoiczka 250ml
  • galaretka, 2 szt
  • śmietana 12%, 250ml
  • mandarynki, 5 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt przekłdany lekką masą

Przygotowanie

  1. - białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka następnie dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać , wylać na formę do pieczenia i piec ok 30min w temp.260-180 stopni -jedna galaretkę rozpuścić w 350ml wrzątku i ostudzić ,śmietanę ubijać i dodawać do niej po łyżce zimnej galaretki, następnie wstawić do lodówki pozostawić do zgęstnienia(tak aby nie zastygło mleczko całkiem na twardo!!!!) -drugą galaretkę rozpuścić w 400ml i pozostawić do zgęstnienia ale nie do stwardnienia -biszkopt przekroić na dwie części ,jedną posmarować dżemem i położyć na nim mleczko-równomiernie -następnie przykryć drugą częścią biszkopta i na wierzchu poukładać kawałki mandarynek tak aby przykryły cala powierzchnie ciasta i zalać tężejącą galaretka pozostawić w lodówce ok 1 godziny Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helcia 01 lipca 2009 Robiłam z truskawkami.Jest pyszne a biszkopt wychodzi bardzo wysoki:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shira211 18 lutego 2009 Nie probowalam jeszcze z dzemem ale juzz wiem co zrobie w sobote:) Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

besia 06 lutego 2009 mimo tego iz jestem beztalenciem jesli chodzi o wypieki własnie zrobiłam to ciasto i jest REWELACJA!!!pozdrawiam Besia Kraków

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń