Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt - przepis podstawowy

Biszkopt - przepis podstawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6587

Dodano:

Odsłon: 35732

Idealny jako spody do wielu różnych ciast a także do tortów. Bardzo łatwy w przyrządzeniu, zawsze wyrasta i odchodzi ładnie od blaszki.

Składniki

  • 7 jajek
  • 225 g cukru
  • 180 g mąki tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka wbijamy do wysokiej miski i ubijamy ze szczyptą soli aż piana będzie gęsta. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy żółtka - bardzo krótko miksując tylko do połączenia składników.

  2. Obie mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej koniecznie mieszając delikatnie łyżką (nie wolno na tym etapie używać miksera ciasto na pewno nie wyrośnie). Następnie dodajemy dwie łyżki wody i wszystko mieszamy do połączenia składników.

  3. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 40 minut. Na koniec pieczenia patyczkiem nadziewamy biszkopt i sprawdzamy czy na pewno jest upieczony w środku.

  4. WAŻNE !

    - składniki miksujemy tylko do momentu kiedy używamy jajek, przy dodaniu mąki zakazany jest mikser ponieważ ciasto nie wyrośnie

    - miska w której ubijamy jajka musi być idealna sucha i nie może dostać się żadna skorupka od jajka

    - jajka wyjmujemy przed miksowaniem muszą być w temperaturze pokojowej

    Jeśli chcemy zrobić biszkopt w tortownicy 21-22 cm używamy następujących proporcji: 5 jajek, 160 g cukru, 130 g mąki. 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka wody, szczypta soli

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń