Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny jako spody do wielu różnych ciast a także do tortów. Bardzo łatwy w przyrządzeniu, zawsze wyrasta i odchodzi ładnie od blaszki.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20807
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9543
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 721
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 364
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20807
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9543
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 721
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 364
Składniki
Białka wbijamy do wysokiej miski i ubijamy ze szczyptą soli aż piana będzie gęsta. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy żółtka - bardzo krótko miksując tylko do połączenia składników.
Obie mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej koniecznie mieszając delikatnie łyżką (nie wolno na tym etapie używać miksera ciasto na pewno nie wyrośnie). Następnie dodajemy dwie łyżki wody i wszystko mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 40 minut. Na koniec pieczenia patyczkiem nadziewamy biszkopt i sprawdzamy czy na pewno jest upieczony w środku.
WAŻNE ! - składniki miksujemy tylko do momentu kiedy używamy jajek, przy dodaniu mąki zakazany jest mikser ponieważ ciasto nie wyrośnie - miska w której ubijamy jajka musi być idealna sucha i nie może dostać się żadna skorupka od jajka - jajka wyjmujemy przed miksowaniem muszą być w temperaturze pokojowej Jeśli chcemy zrobić biszkopt w tortownicy 21-22 cm używamy następujących proporcji: 5 jajek, 160 g cukru, 130 g mąki. 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka wody, szczypta soli