Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7985
Dodano: 18.06.2017
Odsłon: 41091
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Białka wbijamy do wysokiej miski i ubijamy ze szczyptą soli aż piana będzie gęsta. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy żółtka - bardzo krótko miksując tylko do połączenia składników.
Obie mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej koniecznie mieszając delikatnie łyżką (nie wolno na tym etapie używać miksera ciasto na pewno nie wyrośnie). Następnie dodajemy dwie łyżki wody i wszystko mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 40 minut. Na koniec pieczenia patyczkiem nadziewamy biszkopt i sprawdzamy czy na pewno jest upieczony w środku.
WAŻNE !
- składniki miksujemy tylko do momentu kiedy używamy jajek, przy dodaniu mąki zakazany jest mikser ponieważ ciasto nie wyrośnie
- miska w której ubijamy jajka musi być idealna sucha i nie może dostać się żadna skorupka od jajka
- jajka wyjmujemy przed miksowaniem muszą być w temperaturze pokojowej
Jeśli chcemy zrobić biszkopt w tortownicy 21-22 cm używamy następujących proporcji: 5 jajek, 160 g cukru, 130 g mąki. 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka wody, szczypta soli
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)