Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt to niezastąpiona baza do tortów i wielu innych ciast. Jego przygotowanie może wydawać się niezwykle proste, niemniej nietrudno popełnić przy tym błąd, który zniweczy zamierzony efekt. Sprawy nie ułatwia fakt, że w sieci roi się od przepisów na biszkopty, które różnią się między sobą. Dodawać proszek do pieczenia czy nie dodawać? Z olejem czy bez oleju? Rzucać czy nie rzucać?... Chcesz upiec doskonały biszkopt? Przepis podstawowy znajdziesz w tradycyjnej książce kucharskiej!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244617
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244617
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24-26 cm papierem do pieczenia. Niczym nie natłuszczaj – biszkopt pięknie wyrośnie, jeśli będzie mógł „wspinać się” po ściankach formy.
Oddziel starannie białka od żółtek. Mikserem (na wysokich obrotach) utrzyj żółtka z połową cukru i dwiema łyżkami wody (możesz zastąpić ją sokiem pomarańczowym) na puszystą masę.
W osobnym naczyniu ubij „na sztywno” białka (mikserem na wysokich obrotach). Do uzyskanej piany stopniowo dodaj cukier. Ubijaj jeszcze przez chwilę – aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przełóż pianę z białek do miski z żółtkami. Przesiej do niej przez sitko mąkę i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki szpatułą. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Poczekaj, aż biszkopt nieco przestygnie. Wówczas oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od tortownicy, odepnij obręcz i odwróć biszkopt na drugą stronę. W tej pozycji pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu powierzchnia ciasta wyrówna się pod jego ciężarem. Przestudzony biszkopt możesz pokroić na 2 do 4 blatów.