Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt truskawkowy

Biszkopt truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 545

Smaczne, lekkie ciasto. Pieczenie biszkoptu było dosyć szybkie. Natomiast przygotowanie dwóch warstw kremu zajęło mi trochę czasu, ponieważ trzeba było czekać aż zastygnie pierwsza galaretka, a potem dwie pozostałe. Jednak efekt końcowy wart był trudu. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej przegotowanej wody
  • I warstwa kremu:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 kg truskawek
  • II wartwa kremu:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować tortownicę. U mnie jest kwadratowa. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Potem dodawać po jednym żółtku,
    ciągle ubijając. Wlać przygotowane dwie łyżki wody i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać je do ciasta. Przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30-35 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystudzenia.
    Pierwszą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl., gorącej, przegotowanej wody. Wymieszać i wystudzić. Dać do lodówki, a gdy galaretka zacznie zastygać połączyć ją z jogurtem. Dać jeszcze na 2-3 minuty do lodówki.
    Zastygający krem wylać na biszkopt, który należy zostawić w foremce ale z dna biszkoptu usunąć papier do pieczenia. Można go ponownie wykorzystać kładąc jeszcze raz na dno tortownicy. Wylać krem. Poukładać umyte i pokrojone na połówki truskawki. Lekko je docisnąć. Dać do lodówki.
    Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szkl. przegotowanej, gorącej wody. Wystudzić je i też dać do lodówki. Umyte truskawki zblendować. Zastygające galaretki połączyć z tymi zblendowanymi truskawkami. Tak powstały krem dać jeszcze na kilka minut do lodówki, a potem wyłożyć na wierzch biszkoptu.
    Torcik dać do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń