Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój własny pomysł na ciasto, które tworzyło się w czasie tworzenia... dziwnie brzmi, ale tak było. Założenia były zupełnie inne, ale w trakcie robienia ciasta, koncepcja się zmieniła i powstało to :-) ciasto przepyszne. Można zrobić wersję dla dorosłych i nasączyć biszkopt alkoholem, to dopiero będzie smakować.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2120
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2120
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Biszkopt: Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać. Do miski lub misy robota wbić jajka i dać cukier. Ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę. Na koniec partiami wsypać mąkę i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu formę z ciastem rzucić na podłogę z wysokości ok. 30 cm, wtedy biszkopt nie opadnie. Wystudzić.
Masa budyniowa: Budynie ugotować na mleku razem z cukrem i wystudzić. Ananas odcedzić na sitku i pokroić na małe kawałki. Sok będzie do nasączania ciasta. Masło zmiksować na puszystą masę, partiami dodawać budyń i ubijać na krem.
Masa śmietanowa: W szklance wymieszać wrzątek z zimną wodą i żelatyną, żeby nie było grudek. Wystudzić. Do wysokiego naczynia dać pozostałe składniki oprócz orzechów i ubić na najwyższych obrotach, żeby powstał krem. Na koniec wlewać żelatynę i chwilkę ubijać. 3/4 orzechów ugnieść w moździerzu lub drobno pokroić, przełożyć do kremu i wymieszać. Resztę orzechów pokroić drobniej do posypania ciasta.
Przełożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć z powrotem do formy dolny kawałek. W garnuszku wymieszać sok z ananasa i 150 ml przegotowanej zimnej wody (wodę można zastąpić wódką w wersji dla dorosłych). Nasączyć biszkopt. Na to rozsmarować krem budyniowy i ułożyć kawałki ananasa. Nałożyć drugi kawałek biszkoptu, znowu nasączyć i rozsmarować krem śmietankowy. Górę posypać orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce min. 2 h. SMACZNEGO!!!