Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4775

Dodano:

Odsłon: 13115

Przepis znaleziony na blogu Skarbiec Kulinarny. W oryginale były truskawki, ale skoro do czerwca jest jeszcze daleko, postawiłam na brzoskwinie.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 4 szt.
  • cukier 3/4 szklanki
  • ocet 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 12 płaskich łyżek
  • mąka ziemniaczana 10 płaskich łyżek
  • (lub 1 czubata szklanka mąki pszennej)
  • Masa straciatella:
  • śmietana 30% 400 ml
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • serek homogenizowany waniliowy ok. 450 gram
  • śmietan-fix 4 opakowania
  • czekolada mleczna 100 gram
  • Dodatkowo:
  • brzoskwinie 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa 2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180 stopni C. Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny. Ostudzić.

  2. Masa straciatella: ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności. Dodać cukier wanilinowy. Ubić śmietankę do całkowitej sztywności.
    Dodać serek waniliowy. Zmiksować 2 sek. (aby śmietana nie zważyła się poprzez długie miksowanie) dla połączenia się składników.
    Dodać śmietan-fixy i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki się połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łyżką.

  3. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
    Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki.
    Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń