Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znaleziony na blogu Skarbiec Kulinarny. W oryginale były truskawki, ale skoro do czerwca jest jeszcze daleko, postawiłam na brzoskwinie.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2356
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3524
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4307
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74372
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2356
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3524
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4307
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74372
Składniki
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180 stopni C. Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny. Ostudzić.
Masa straciatella: ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności. Dodać cukier wanilinowy. Ubić śmietankę do całkowitej sztywności. Dodać serek waniliowy. Zmiksować 2 sek. (aby śmietana nie zważyła się poprzez długie miksowanie) dla połączenia się składników. Dodać śmietan-fixy i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki się połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łyżką.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego :)