Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z galaretką, pianką i ananasem

Biszkopt z galaretką, pianką i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4693

Dodano:

Odsłon: 15094

Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Pianka:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki malinowe
  • puszka plastrów ananasa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy.

  2. Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy w małą kostkę.
    Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonego ananasa i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę ananasa i mieszamy. Wykładamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 10 marca 2014 Zastanawia mnie dlaczego ten biszkopt jest taki bialy Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 10 stycznia 2014 super :) Widzę dagita że rozkręcasz się i coraz to fajniejsze ciacha :) tak trzymaj :)
pozdrowionka:)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń