Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3665

Dodano:

Odsłon: 78269

Mamy ostatnio nadprodukcję jabłek:). Była już szarlotka...długo myślałyśmy cóż by tu popełnić z nich. I objawił się nam biszkopt z jabłkami. Możecie użyć dowolnej ilości jabłek. Wszystko zależy od Was jak lubicie. Praktycznie to ciasto, które udaje się zawsze:) Doskonałe do kawy, na niespodziewaną wizytę gości...i przede wszystkim pyszne;)))) Zapraszamy do wypróbowania....

Składniki

  • 5 jabłek,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i kroimy na co chcemy;)) plastry, cząstki, ósemki. U nas na drobne ósemki. Obtaczamy w mące.

  2. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blaszkę. Układamy jabłka. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ok 45-50 minut. Użyłyśmy tortownicę o średnicy 24 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 28 października 2014 Hm, no i wyjdzie mdła bryła.
Wszyscy tak zwani "cukiernicy" zapominają ,że podstawą dobrego ciasta są dodatki aromatyczne!!!!
Tak więc w tym przypadku należy do jabłek dodać mielone goździki i cynamon, a do ciasta cukier wanilinowy,startą skórkę z cytryny i aromat do ciast o smaku arakowym.
Piekę takie ciasto od lat w innej wersji.
Do ciasta dodaję 5 łyżek oleju i łyżkę octu. Można ilość jajek zmniejszyć do 4, ale trzeba wtedy dodać trochę mleka, by gęstość ciasta była taka, jak przy 6 jajach.
Można jabłka zamiast kłaść na dno formy, wymieszać z ciastem i wlać do formy. Wtedy nie dodajemy do jabłek cynamonu i goździków.
Takie ciasto można zrobić też z brzoskwiniami i ananasem z puszki, albo z wiśniami z syropu.
Czasem robię bez dodatków owocowych, albo z dodatkiem kakao.Wylewam wtedy około 70% ciasta do formy, do reszty dodaję 1,5 łyżki kakao i odrobinę mleka, by ciasto z kakao było tak samo gęste jak to , które mam już w formie, dokłądnie mieszam. Ciasto kakaowe wylewam w kształcie pierścienia na ciasto jasne.
Radzę wypróbować także mój przepis i porównać, kto piecze lepsze.

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 stycznia 2014 Biszkopt wygląda bardzo smakowicie! Jest dobrze wyrośnięte Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń