Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem mascarpone.

Biszkopt z kremem mascarpone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1000 Ocena: 20931

Dodano:

Odsłon: 1990

Lekki,rozpływa się w ustach,mało słodki,delikatny i bardzo aromatyczny. Można go zaliczyć do fit,nikt nie zje całej blachy ,a serek ma bardzo dużo witamin,które nasz organizm potrzebuje. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • NA BISZKOPT
  • 5 jajek,5 łyżek mąki tortowej,3 łyżki cukru,1 płaka łyżeczka pr.do pieczenia
  • 2 szt.mascarpone
  • 2 śmietanki 30%
  • cukier puder do masy opcjonalnie,(nie dawałam)
  • 1,30kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szt. śmietan=fix
  • likier miętowy do ponczu 70ml.
  • 50ml likier pomarańczowy do kremu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z kremem mascarpone.

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt.
    Białka zmiksowac z cukrem na puch.Dodać mąke przesiana z proszkiem do pieczenia.
    Wlać żółtka i delikatnie wymieszac.
    Pikarnik nagrzac do 170 st.
    Blaszke 24/35 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać mase biszkoptową.
    Wyrównać i piec do złotego koloru około 20 min.
    Po upieczeniu ciepły obrócić do góry dnem ,zdjąc papier i spowrotem go obrocic na tackę i wystudzic.

    Ubić śmietanki ,dodać do mascarpone i dalej przez chwile ubijac.
    Wlać likier,dodać pokrojne truskawki i zmiksować.
    Na końcu wsypać śmietan-fix,jesli krem jest za rzadki można dać jeszcze jeden śmietan-fix.

    Biszkopt naponczować likierem miętowym rozmieszanym w 50ml przegotowanej zimnej wody.
    Wyłożyć na niego krem .

  2. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku i wystudzic.
    Na kremie ułożyć truskawki i zalać teżejącą galaretka.
    Dać do lodówki by wszystko steżało.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 20 czerwca Wow, ale bym zjadła, jeszcze ten poncz miętowy, super :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 czerwca Czekam jeszcze na swoje truskawki, ale biszkopt musimy komuś zlecić do zrobienia ;p Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 14 czerwca Fafiatko słusznie prawi, likier miętowy do biszkoptu to jest świetny pomysł, muszę spróbować.
Pycha ciasto, ja tam bym bez problemu opchnęła cała blachę ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 czerwca Przepieknie prezentuje sie to wspaniale ciastko,a przepis juz sam mowi o jak najlepszym smaku!
ps. dzieki za pomysl na aromatyzowanie likierem mietowym i nie tylko.
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 14 czerwca Trudno sobie wyobrazić czerwiec bez deseru z truskawkami. Pycha! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 14 czerwca Bardzo apetyczny deserek ,ale nie podejmuję się , bo na pewno nie upiekę biszkoptu...
Masz własne truskawki ?
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń