Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj fit ciasto czyli biszkopt z mąki kokosowej z kremem kokosowo-budyniowym i borówkami amerykańskimi. To propozycja dla osób będących na diecie. Ciasto jest lekko słodkie i bez wyrzutów można zajadać je do kawki, zachęcam do zrobienia :-)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93679
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2678
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3507
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1608
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2280
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93679
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2678
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3507
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1608
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2280
Składniki
Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ksylitol, ciągle ubijając. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać ponownie delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krem: mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki mleka. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie budyń. Budyń przykryć folią spożywczą, wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Z puszki wyjąć jedynie stałą część mleka kokosowego (po odpowiednim schłodzeniu będzie bardzo twarda). Mleko kokosowe ubić na gładką i puszystą masę przy pomocy miksera. Dodawać partiami zimny budyń, ciągle miksując, aby masa była bez grudek. Krem można usztywnić żelatyną. W takim przypadku, żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na 10 minut, żeby napęczniała. Następnie należy żelatynę lekko podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (nie można zagotować żelatyny!). Podgrzaną żelatynę dodać do kremu i dokładnie wymieszać.
Borówki amerykańskie umyć i odcedzić na sitku. Galaretki zalać wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić w lodówce. Biszkopt podzielić na 2 części. Układać blaty w tortownicy. Każdy blat biszkoptu nasączyć ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Blaty przełożyć kremem i połowę borówek. Wierzch i boki posmarować również kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe borówki i zalać tężejącą się galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!