Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z malinowym kremem i galaretką

Biszkopt z malinowym kremem i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1939

Dodano:

Odsłon: 5920

Prawdziwie letnie, lekkie i rozpustne ciacho.

Składniki

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • malinowy krem:
  • 1kg malin
  • 2 łyżki cukru
  • 500ml śmietanki kremowej 30%
  • 400g homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 2 łyżki żelatyny
  • dodatkowo:
  • ok. 150g maślanych herbatników petite beurre
  • ok. 300g malin do ozdoby wierzchu
  • 2 opakowania galaretki malinowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PICHCIMY BISZKOPT

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Prostokątne formę o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Kiedy uzyskamy już zwartą i błyszczącą pianę, dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie odkładamy maszynę i chwytamy drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki mieszając powolutku, aby nie zamordować delikatnej masy i nie wypuścić zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza. Gdy ciasto stanie się jednolite, wylewamy je do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
    Pamiętajmy, że biszkopt to ciacho kapryśne… nie wolno nam otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i dziubać go patykiem! Wtedy z pewnością opadnie. Zostawmy go w spokoju i nie męczmy niepotrzebnie, gdyż po 30 minutach z pewnością będzie pięknie upieczony.
    Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia, po czym odwracamy go wierzchem do dołu, układamy na blacie i odklejamy papier.

  2. ROBIMY MALINOWY KREM

    Żelatynę wsypujemy do ¼ szklanki gorącej wody i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
    Do wysokiej miski wrzucamy maliny oraz cukier i blendujemy dokładnie na gęsty mus. W osobnej misce ubijamy śmietanę z dodatkiem śnieżki, a gdy piana stanie się sztywna i błyszcząca, zaczynamy dodawać partiami serek waniliowy oraz mus malinowy, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy płynną, nieco wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę, aby dokładnie rozprowadzić ją w kremie. Miskę odkładamy na kilka-kilkanaście minut do wstępnego zgęstnienia masy.

  3. SKŁADAMY CIACHO W JEDNĄ, PYSZNĄ CAŁOŚĆ

    Wystudzony biszkopt na powrót układamy w formie, zalewamy go połową malinowego kremu i wyrównujemy wierzch. Na kremie układamy herbatniki, ewentualnie docinając lub krusząc niektóre z nich, aby dopasować je idealnie do wymiaru formy.

  4. Warstwę herbatnikową ponownie zalewamy pozostałą połową kremu, wyrównujemy i ozdabiamy wierzch malinami, podle własnej fantazji.

  5. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za przygotowanie galaretki.

  6. Do połowy litra gorącej wody wsypujemy obie galaretki i mieszamy energicznie do ich rozpuszczenia. Odstawiamy, aby płyn wystygł do temperatury pokojowej, a następnie umieszczamy w lodówce. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch schłodzonego ciasta i z powrotem wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. W tym czasie krem powinien całkowicie stężeć, a biszkopt i herbatniki nieco zmięknąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń