Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą kakaową

Przepis dnia 2016-09-23
Biszkopt z masą kakaową

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24907

Dodano:

Odsłon: 10196

Dziś, aby osłodzić tę pochmurną pogodę zapraszam na proste i szybkie ciasto - w sam raz do popołudniowej kawy. Biszkopt jest bardzo puszysty, lekki i wypełniony bakaliami. Upiekłam go bez dodatku tłuszczu, a przełożyłam klasyczną masą kakaową, którą moja Mama przygotowywała do przekładania andrutów. Smacznie polecam :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • 10 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 0,5 szklanki bakalii (orzechy i rodzynki)
  • MASA
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • DODATKI
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut.

  2. MASA: Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Na koniec do masy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

  3. WYKOŃCZENIE: Ostudzony biszkopt dzielimy na pół, przekładamy masą, składamy, a wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń