Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś, aby osłodzić tę pochmurną pogodę zapraszam na proste i szybkie ciasto - w sam raz do popołudniowej kawy. Biszkopt jest bardzo puszysty, lekki i wypełniony bakaliami. Upiekłam go bez dodatku tłuszczu, a przełożyłam klasyczną masą kakaową, którą moja Mama przygotowywała do przekładania andrutów. Smacznie polecam :)
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 119
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 58
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2954
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 119
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 58
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2954
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut.
MASA: Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Na koniec do masy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
WYKOŃCZENIE: Ostudzony biszkopt dzielimy na pół, przekładamy masą, składamy, a wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)