Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami

Przepis dnia 2020-03-06
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 726

Dodano:

Odsłon: 6786

Lubicie sernik na zimno? A jakby dodać do tego pyszny pulchniutki i mięciutki biszkopcik? I jeszcze brzoskwinkę? Jak Wam wyszło 3 razy TAK, to konieczne musicie spróbować tego ciasta :-) Przepis poniżej jest na blachę wielkości 26x35.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • ok. 3/4 szklanki cukru (szklanka 250ml, dajcie wg uznania)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu w kubełku (u mnie Pilos z Lidla)
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • cukier puder do smaku
  • 1 duża puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:

    Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka na przemian. Na koniec delikatnie wmieszać mąki. Piec w temperaturze 170-180 stopni góra-dół przez ok 35-40 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka). Po wyjęciu odwrócić formę i rzucić biszkopt na blat z wysokości ok. 30-40 cm. Włożyć z powrotem do blachy i czynność powtórzyć. Następnie włożyć biszkopt do blachy i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Rzucenie biszkoptem powoduje, że ciasto nie opada.

  2. Przygotowanie masy serowej:

    Obie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i wystudzić aż zaczną delikatnie tężeć (mają być gęstsze, nie mogą mocno stężeć, bo będą grudki w serze). Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Do soku z brzoskwiń wlać trochę wody, będzie do nasączania biszkoptu. Ser zmiksować, dodawać stopniowo galaretki i dalej miksować. Na koniec dodać cukier puder wg uznania. Masę serową włożyć na chwilę do lodówki do zgęstnienia.

  3. Przygotowanie ciasta:

    Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną warstwę nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Następnie rozsmarować cienko masę serową, na to poukładać brzoskwinie i na nie dać jeszcze raz masę serową. Nałożyć drugi biszkopt, nasączyć i nałożyć masę serową. Na górę ciasta można zetrzeć czekoladę. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń