Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą śmietanowo-jagodową

Biszkopt z masą śmietanowo-jagodową

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 204

Delikatny biszkopt z masą śmietanowo-jagodową. Do masy oprócz jagód dodana jest pokrojona galaretka o smaku jagodowym. Ładne, kolorowe, lekkie ciasto idealne na letni poczęstunek.

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 120 g cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody do nasączenia
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 opakowanie żelatyny (na 1 litr)
  • pół szklanki wody (120 ml)
  • 2 galaretki jagodowe
  • 1 szklanka jagód
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z masą śmietanowo-jagodową

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
    Żółtka krótko ubić z żółtkami, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jeszcze raz delikatnie wymieszać (można bardzo krótko mikserem na wolnych obrotach).
    Ciasto wylać do dwóch form o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20-25 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić. Jeden blat nasączyć połową wody.

  2. Do garnka wlać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać 1 galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do szerokiej miski, wstawić do lodówki by całkowicie stężała (można zrobić do dzień wcześniej).
    Żelatynę przez ok. 5 minut namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Lekko podgrzać (nie gotować!), wymieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę, krótko zmiksować. Odłożyć ok. 6-7 łyżek. Do reszty wsypać jagody i pokrojoną w kostkę galaretkę, krótko wymieszać łyżką..

  3. Na nasączony biszkopt wyłożyć całą masę z jagodami, wyrównać. Przyłożyć drugim biszkoptem, lekko docisnąć Nasączyć resztą wody. Na wierzchu rozprowadzić odłożoną masę śmietanową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Drugą galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rena1 27 sierpnia Bardzo apetycznie wygląda i na pewno pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń