Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, puszysty biszkopt z kwaśnymi mirabelkami i jogurtową masą herbacianą.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8588
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17413
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 547
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 85
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8588
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17413
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 547
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 85
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Składniki
Biszkopt: Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodajemy przesiane mąki i cukier. Dokładanie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Owoce: Mirabelki obieramy z pestek, kroimy na ćwiartki. Wykładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy owoce, aby zredukować nadmiar soku. Gdy owoce będą już gęste wykładamy je na ciasto. Masa: Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją, ale w 400ml wody. Od razu dodajemy też dodatkową żelatynę. Odstawiamy na 5 minut. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i matchę. Mieszamy i po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, wkładamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy gęstość. Gdy masa będzie dość gęsta, wykładamy ją na ciasto. Schładzamy w lodówce całą noc. Przed podaniem posypujemy matchą - najlepiej zrobić to przez bardzo gęste sitko,