Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z mirabelkami i matchą

Biszkopt z mirabelkami i matchą

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 4981

Dodano:

Odsłon: 69

Lekki, puszysty biszkopt z kwaśnymi mirabelkami i jogurtową masą herbacianą.

Składniki

  • Biszkopt na tortownicę 26cm:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Owoce:
  • Mirabelki - 700g (bez pestek 500g)
  • Cukier - 3-4 łyżki
  • Masa herbaciana:
  • Galaretka cytrynowa - 1szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 180g
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Matcha - 1 łyżeczka + do obsypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z mirabelkami i matchą

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodajemy przesiane mąki i cukier. Dokładanie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
    Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

    Owoce:
    Mirabelki obieramy z pestek, kroimy na ćwiartki. Wykładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy owoce, aby zredukować nadmiar soku. Gdy owoce będą już gęste wykładamy je na ciasto.

    Masa:
    Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją, ale w 400ml wody. Od razu dodajemy też dodatkową żelatynę. Odstawiamy na 5 minut. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i matchę. Mieszamy i po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, wkładamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy gęstość. Gdy masa będzie dość gęsta, wykładamy ją na ciasto. Schładzamy w lodówce całą noc. Przed podaniem posypujemy matchą - najlepiej zrobić to przez bardzo gęste sitko,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń