Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4760

Dodano:

Odsłon: 1227

Choć ciasto jest dość kaloryczne, to nie można się mu oprzeć... Polecam wszystkim łasuchom ;)

Składniki

  • Biszkopt :
  • jaja 3 szt
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • ocet 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa serowa :
  • serek mascarpone 250 g
  • jogurt grecki 250 g
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • żelatyna 2 1/2 łyżeczki
  • woda zimna 40 ml
  • Mus truskawkowy :
  • truskawki 400 g
  • jogurt grecki 150 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • woda zimna 60 ml
  • Polewa czekoladowa :
  • biała czekolada 100 g
  • śmietana 30 % 200 ml
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • woda zimna 40 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw upiec biszkopt. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, odstawić. Białka ubić na sztywno, następnie stale ubijając dodawać po trosze cukru. Na końcu dodać mąkę i żółtka i całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 20-25min. Po upieczeniu ostudzić.
    Serek zmiksować z jogurtem i cukrem na jednolita masę. Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i zahartować masą serową. Przelać do pozostałej masy i dokładnie zmiksować. Gotową masę przelać na biszkopt, schować do lodówki.

  2. Truskawki (ja użyłam mrożonych, wcześniej zmiksowanych) połączyć z jogurtem i cukrem, zmiksować. Dodać napęczniałą i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać (najlepiej mikserem). Mus truskawkowy przelać na stężoną masę serową. Ciasto schować do lodówki.

  3. Czekoladę połamać na kawałki i podgrzewać ze śmietanką. Na końcu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ściągnąć z ognia i ostudzić. Gęstniejącą polewę przelać na stężony mus truskawkowy. Ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, albo przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem można ozdobić rozetą z bitej śmietany i kakao oraz listkiem mięty.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń