Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z octem - zawsze udany!!!

Przepis dnia 2013-10-29
Biszkopt z octem - zawsze udany!!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 533

Dodano:

Odsłon: 75136

Biszkopt, który zawsze się udaje. ile razy go robiłam, nigdy nie opadł, zawsze pięknie wyrasta. Sprawdzony przepis! Zdjęcie biszkoptu zrobionego z 1,5 porcji ;)

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka octu
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki kakao - opcjonalnie do ciemnego placka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek, dać do miski. Do żółtek dodać łyżeczkę octu i proszku do pieczenia, wymieszać łyżką do uzyskania emulsji.

  2. Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Gdy masa będzie sztywna powoli dodawać żółtka. Następnie dodawać mąkę krupczatkę i mieszać łyżką!!! Wtedy masa będzie puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny - wtedy ciasto nie opadnie :)

    Gdy chcemy uzyskać ciemny placek, należy dodać 2-3 łyżki kakao. Najlepiej dodać je do mąki i wymieszać.

  3. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. ok. 180 stopni ok. 20-25 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone (patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy).

    Jeśli ciasto z wierzchu przypieka się, a w środku jest jeszcze surowe, wystarczy je nakryć w piecu papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wtedy upiecze się i nie będzie spalone z wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 stycznia 2015 Zaluje, ale na puszysty i pieknie wyrosniety biszkopt to niestety nie wyglada.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wanilia88 31 października 2013 Zawsze dodaje proszek do biszkoptu i jakoś nigdy mi nie opadł :) A zdjęcie to biszkopt z 1,5 porcji, ale podałam przepis na 1 porcję. Ostatnio robiłam biszkopt na tort z 1 porcji i wyrósł mi ponad blaszkę :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nefretete43 31 października 2013 do biszkoptu nie dodaje sie proszku do pieczenia bo właśnie dlatego opada trzeba dobrze ubić jajka i dodać odrobine oleju

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iskiereczka 31 października 2013 biszkopt z proszkiem piecze w jezyk,a ocet sie dodaje ,aby nie bylo zapachu jaj-ot i cala tajemnica.Dobry biszkopt to SWIEZE jaja ubite z cukrem i troche maki Odpowiedzi: 1 ▼

30 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasik300 30 października 2013 Dzisiaj pieklam,szybko,smacznie i wysoko :) ale ja z tych proporcji co jest podane mialam zdecydowanie mniejsza blache. Czy zdjecie ktore jest zamieszczone z wypiekiem na duzej blasze jest upieczone z proporcji podanej pod zdjeciem?

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń