Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, który zawsze się udaje. ile razy go robiłam, nigdy nie opadł, zawsze pięknie wyrasta. Sprawdzony przepis! Zdjęcie biszkoptu zrobionego z 1,5 porcji ;)
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19282
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13051
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1702
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232151
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19282
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13051
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1702
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232151
Składniki
Żółtka oddzielić od białek, dać do miski. Do żółtek dodać łyżeczkę octu i proszku do pieczenia, wymieszać łyżką do uzyskania emulsji.
Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Gdy masa będzie sztywna powoli dodawać żółtka. Następnie dodawać mąkę krupczatkę i mieszać łyżką!!! Wtedy masa będzie puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny - wtedy ciasto nie opadnie :) Gdy chcemy uzyskać ciemny placek, należy dodać 2-3 łyżki kakao. Najlepiej dodać je do mąki i wymieszać.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. ok. 180 stopni ok. 20-25 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone (patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy). Jeśli ciasto z wierzchu przypieka się, a w środku jest jeszcze surowe, wystarczy je nakryć w piecu papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wtedy upiecze się i nie będzie spalone z wierzchu.