Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym

Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 337

Rolada z musem truskawkowym jest smaczna, delikatna i pięknie się prezentuje.

Składniki

  • Biszkopt
  • jajka 3 szt
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • sól szczypta
  • Mus truskawkowy
  • truskawki 70-80 dag
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier 2-3 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, włożyć do rondla, wsypać cukier, zagotować następnie zmiksować.

  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Pod koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 8-10 minut.

    Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje dodać kilka łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. Do gorących zmiksowanych truskawek wsypać galaretkę, dodać rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Tężejący mus wyłożyć na zimny biszkopt i zwinąć roladę.

  3. Roladę odłożyć do lodówki, kroić po dokładnym stężeniu. Przed pokrojeniem można oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń