Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe jogurtowo-kawowe

Biszkoptowe jogurtowo-kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6944

Dodano:

Odsłon: 1645

Ciasto bardzo delikatne, tortowe.Ciasto z pianką i kremem kawowym, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3/4 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM PIANKOWY:
  • -1 jogurt gracki(400g.) -2 galaretki ametystowe -0,5 l.wody
  • KREM KAWOWY:
  • -0,5 l. śmietanki 30% -100 g. cukru pudru
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1/3 szklanki gorącej wody
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody -2 śmietan-fix
  • DO POSYPANIA:
  • -tarta czekolada lub wafelek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-
    Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (22x36),z papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
    Po przestygnięciu, kroimy na 2 placki.

  2. krem piankowy-
    W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki.Studzimy i odstawiamy do lekkiego tężenia. Miksujemy jogurt, dodając po trochu tężejącej galaretki. Wylewamy na biszkopt.

  3. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i schładzamy.

  4. krem kawowy-
    Żelatynę rozpuszczamy z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wody.Kawę przelewamy do żelatyny i chłodzimy do letniego.Śmietankę ubijamy z pudrem, potem ze śmietan-fixem. Następnie stopniowo dolewamy żelatynę z kawą i miksujemy, krótko..Wykładamy na placek.

  5. Na górę ścieramy na tarce czekoladę lub wafelka i schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń