Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z masą budyniowo-serową

Biszkoptowe z masą budyniowo-serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 544 Ocena: 7405

Dodano:

Odsłon: 3084

Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami, przełożonymi kremem z budyniu i sera. Ciasto też z polewą czekoladową,wyszło miękkie i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 x : -5 jaj -170 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -90 g. mąki tortowej -90 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -125 ml. rzadszej frużeliny z porzeczki (przetartej)
  • MASA BUDYNIOWO-SEROWA: -750 ml. mleka
  • -2 budynie śmietankowe po 40 g. bez cukru -100 g. masła
  • -1 kg. sera śmietankowego -250 ml. śmietanki 30 %-ekstrakt cytrynowy
  • -150 g. cukru pudru -40 g. żelatyny -ok.200 ml. wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. czekolady mlecznej -ok. 80 ml. śmietanki 30 %
  • DO POSYPANIA: -dekoracje cukrowe-złote
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo dodawać do jajek. Ale mieszać już delikatnie łopatką. Przelać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 175*C.
    Biszkopt odwrócić, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec tak samo.

  2. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.

  3. Posmarować biszkopt frużeliną.

  4. Masa: Budynie ugotować na mleku,odstawić, dodać masło i dobrze wymieszać. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem z serem i po trochu dodawanym budyniem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  5. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.

  6. Polewa: Czekolady wraz se śmietanką rozpuścić nad parą. Troszkę ostudzić i posmarować placek.Posypać posypką na jeszcze nie zastygłej polewie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń