Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką

Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4775

Dodano:

Odsłon: 7163

Pyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 8 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt makowy:
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek sypkiego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 800 ml śmietany 30 %
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 4 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

  2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Ostudzić.

  3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
    Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Na koniec dodać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać.

  4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu - 1/2 pianki wiśniowej - biszkopt makowy - 1/2 pianki wiśniowej - drugi blat biszkoptu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń