Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto powstało z "potrzeby chwili" z tego co akurat miałam w lodówce, na oko, więc takie ciasta nazywam "babki eksperymentki" Ciasto smakowało bardzo, więc zapisałam składniki i ilości. Jest proste i nie wymaga dużo pracy a efekt super . Smacznego
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i dolać resztę wody podanej w przepisie , ale mocno wyziębionej (szybciej zastygnie) i wstawić do lodówki.
Upiec biszkopt: 1.białka oddzielić dokładnie od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli 2.do sztywnej piany dosypywać stopniowo cukier i ubijać dalej aż się rozpuści a piana będzie lśniąca. Pod koniec ubijania piany dodać proszek do pieczenia i dokładnie wmiksować 3.do piany dodać żółtka i przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką 4. dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką 5. wlać ciasto do formy 6. włożyć do letniego piekarnika i piec w 170-180 st.C ok.30 min. /bez termoobiegu/. Sprawdzić patyczkiem - ma być suchy a ciasto zarumienione. 7.Truskawki umyć, osączyć na ściereczce i odciąć szypułki
serek mascarpone zmiksować z Bieluchem, śmietaną i cukrem dość krótko. Wyłożyć serek na biszkopt, na nim ułożyć ciasno truskawki. Na truskawki wylać tężejącą galaretkę Mocno wychłodzić w lodówce i podawać zimne SMACZNEGO