Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biznesmenki to kruche, półtwarde ciasteczka z mocną, orzechową nutą. Świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy też do śniadaniówki lub jako przekąska na piknik.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Składniki
W misie robota kuchennego umieść: mąkę, cukier puder, sól i orzechy laskowe. Zmiksuj kilka razy do połączenia składników i drobnego posiekania orzechów.
Stopniowo dodawaj po łyżce masła, cały czas miksując, aż masa stanie się wilgotna i krucha. Dołóż ekstrakty waniliowy i orzechowy, a także mleko. Miksuj, aż całość połączy się w kulę.
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką. Uformuj kulę i wyrabiaj, podsypując mąką do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 1 cm.
Za pomocą podłużnej foremki wytnij ciasteczka. Możesz też pokroić ciasto w paseczki o wymiarach ok. 10x3 cm za pomocą ostrego noża. Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do lodówki na 30 minut.
Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 150 st. Celsjusza. Wstaw blaszkę do pieca i piecz ciasteczka przez ok. 20 minut, do momentu aż z wierzchu będą złote. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 5 minut, a potem ostudź całkowicie na kratce.
Przygotuj dekorację. W miseczce wymieszaj wodę z cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę. Za pomocą pędzelka silikonowego pomaluj wierzch jasnym lukrem. Odstaw do zastygnięcia. Czekoladę pokrusz i przenieś do rękawa cukierniczego. Podgrzej ją nad garnkiem z gotującą się wodą lub w delikatnie nagrzanym piekarniku do temperatury ok. 40-50 st. Celsjusza. Kilka razy pościskaj tubkę rękawa, by wygładzić masę. Na ciasteczkach biznesmenkach narysuj kilka ukośnych linii. Zostaw do zastygnięcia. Gotowe wypieki przechowuj w szczelnym pojemniku do tygodnia.