Do góry

Desery Przepis na:

Błękitny sernik na zimno.

Błękitny sernik na zimno.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25560

Dodano:

Odsłon: 316

Taki, kolejny błękitny sernik na zimno proponuję do kawy lub herbaty.

Składniki

  • herbatniki petit 30 szt.
  • twaróg zmielony do serników (President) 1 kg.
  • cukier puder 3 łyżki
  • śnieżki 2 opakowania
  • mleko zimne 1 szklanka
  • galaretki niebieskie 2 opakowania
  • galaretki z czarnej porzeczki 2 opakowania
  • woda wrząca 1 litr
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Błękitny sernik na zimno.

Przygotowanie

  1. Potrzebna blacha o wymiarach 30 x 25 x 6 cm.

    Spód blachy przykrywamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników.

  2. Zagotowujemy pół litra wody,rozpuszczamy w niej 2 galaretki, ja użyłam niebieskie i studzimy.

  3. Do misy miksera wlewamy mleko, wsypujemy śnieżki i cukier. Miksujemy 3-4 minuty aż powstanie gęsta śmietana. Dodajemy ser i miksujemy chwilę aż ubita śmietana połączy się z serem. Stopniowo dodajemy ostudzone galaretki i miksujemy do momentu dobrego połączenia się składników.

  4. Tak przygotowaną masę serową wlewamy na wyłożone herbatnikami dno formy. Równo rozprowadzamy masę serową, wstawiamy do lodówki.

  5. Ponownie zagotowujemy pół litra wody i rozpuszczamy w niej kolejne, z czarnej porzeczki galaretki. Gdy galaretki będą lekko gęstnieć, wylewamy na zastygłą warstwę masy serowej. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  6. Po kilku godzinach możemy kroić sernik w kawałki i do kawusi lub herbatki, jak kto woli.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń