Kolejny deser mojego dzieciństwa. Znaleziony wśród przepisów mojej mamy, dokładnie taki blok nam robiła. Samo przygotowanie to kilka minut, niestety trzeba go ostudzić...
Blok czekoladowy
Składniki
- 250 gramów margaryny
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl wody
- 3 łyżki kakao
- 3 szkl mleka w proszku
- 300 gramów herbatników
- orzechy, rodzynki, migdały
Składniki
- 250 gramów margaryny
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl wody
- 3 łyżki kakao
- 3 szkl mleka w proszku
- 300 gramów herbatników
- orzechy, rodzynki, migdały

Etapy przygotowania
Margarynę z cukrem, wodą i kakao podgrzewałem do rozpuszczenia składników, następnie gotowałem około 5 minut.
Dorzuciłem kilka rodzynek, trochę słoneczniku, kilka pokruszonych orzechów. Wszystko co miałem w domu i wydawało mi się, że pasuje.
Do masy wsypałem mleko w proszku i mieszałem aż nie było widocznych grudek.
Herbatniki pokruszyłem i zalałem je powstałą masą czekoladową. Wymieszałem, a następnie przelałem do foremki wyłożonej papierem. Z wierzchu posypałem płatkami migdałowymi. Przestudzony blok wstawiłem do lodówki.
Moich herbatników nie widać w bloku, ponieważ użyłem kakaowych. Przemycamy zdrowie: Do bloku można dodać: otręby, płatki owsiane, kurkumę, ostropest, siemię lniane. Dodatków nie widać, ale są i "robią robotę".

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 155
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 155



Składniki
- 250 gramów margaryny
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl wody
- 3 łyżki kakao
- 3 szkl mleka w proszku
- 300 gramów herbatników
- orzechy, rodzynki, migdały
Margarynę z cukrem, wodą i kakao podgrzewałem do rozpuszczenia składników, następnie gotowałem około 5 minut.
Dorzuciłem kilka rodzynek, trochę słoneczniku, kilka pokruszonych orzechów. Wszystko co miałem w domu i wydawało mi się, że pasuje.
Do masy wsypałem mleko w proszku i mieszałem aż nie było widocznych grudek.
Herbatniki pokruszyłem i zalałem je powstałą masą czekoladową. Wymieszałem, a następnie przelałem do foremki wyłożonej papierem. Z wierzchu posypałem płatkami migdałowymi. Przestudzony blok wstawiłem do lodówki.
Moich herbatników nie widać w bloku, ponieważ użyłem kakaowych. Przemycamy zdrowie: Do bloku można dodać: otręby, płatki owsiane, kurkumę, ostropest, siemię lniane. Dodatków nie widać, ale są i "robią robotę".