Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie przepisy, do których często wracamy z sentymentem. Niewątpliwie jednym z nich jest blok czekoladowy. Ten prosty deser, który przygotujemy bez użycia piekarnika, królował na naszych stołach w czasach PRL-u podczas świąt i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego autorskiego programu "Ewa gotuje" zdradziła, jak sama przygotowuje ten nieziemsko smaczny deser.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2970
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 126
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 62
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2970
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 126
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 62
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie do wody z cukrem dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagotowujemy. Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku, połamane orzechy, herbatniki i bakalie. Składniki mieszamy.
Spód formy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wyścielamy papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewamy do formy.
Blok czekoladowy przed podaniem schładzamy przez minimum 3-4 godziny w lodówce.