Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie przepisy, do których często wracamy z sentymentem. Niewątpliwie jednym z nich jest blok czekoladowy. Ten prosty deser, który przygotujemy bez użycia piekarnika, królował na naszych stołach w czasach PRL-u podczas świąt i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego autorskiego programu "Ewa gotuje" zdradziła, jak sama przygotowuje ten nieziemsko smaczny deser.
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 206
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 114
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 109
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 132
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 206
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 114
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 109
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 132
Składniki
Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie do wody z cukrem dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagotowujemy. Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku, połamane orzechy, herbatniki i bakalie. Składniki mieszamy.
Spód formy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wyścielamy papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewamy do formy.
Blok czekoladowy przed podaniem schładzamy przez minimum 3-4 godziny w lodówce.