Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie przepisy, do których często wracamy z sentymentem. Niewątpliwie jednym z nich jest blok czekoladowy. Ten prosty deser, który przygotujemy bez użycia piekarnika, królował na naszych stołach w czasach PRL-u podczas świąt i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego autorskiego programu "Ewa gotuje" zdradziła, jak sama przygotowuje ten nieziemsko smaczny deser.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 136
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8542
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 359
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5206
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4928
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 136
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8542
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 359
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5206
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4928
Składniki
Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie do wody z cukrem dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagotowujemy. Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku, połamane orzechy, herbatniki i bakalie. Składniki mieszamy.
Spód formy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wyścielamy papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewamy do formy.
Blok czekoladowy przed podaniem schładzamy przez minimum 3-4 godziny w lodówce.