Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku, to klasyk z epoki PRL. Przepis ten pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami. Bardzo często robiła nam go moja mama, w czasach kiedy ciężko było dostać słodycze, sprawiał on nam ogromna radość. Łatwy i tani do zrobienia. Nawet teraz, kiedy wybór słodyczy w sklepach jest ogromny, bardzo smakuje, przywołuje wspomnienia i uśmiech.
forma 13 x 24 cm. miska, lyzka, garnek
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 61
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 455
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1865
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 61
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 455
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1865
Składniki
oremkę do ciast, moja 13 cm x 24 cm, wyłożyć folią spożywczą. Do garnka wrzucić masło, cukier, wodę i kakao, całość podgrzewać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Mase tuż przed zagotowaniem zdjąć z grzania i dodać do niej bakalie, herbatniki i stopniowo mleko w proszku. Mleka dodać tyle aby masa była o gęstej konsystencji, ale ciągle dala się mieszać.
Tak przygotowaną mase przelać do foremki i odstawić do lodówki do stężenia. Gotowy blok wyjąc z foremki i ozdobić według uznania. U mnie ozdoba to rozpuszczona biała czekolada i orzechy włoskie. Podawać pokrojony w plastry lub kostkę. Smacznego!