Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy z żurawiną

Blok czekoladowy z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 1008

Smakołyk z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu blok czekoladowy z herbatnikami, żurawiną i białą czekoladą. Znika błyskawicznie!

Składniki

  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g mleka w proszku w niebieskim opakowaniu
  • 0,5 szklanki wody
  • 200 g maślanych herbatników
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  • 50 g białej czekolady
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier trzcinowy i kakao. Wszystko powoli gotujemy. Gdy składniki się połączą i rozpuszczą wsypujemy mleko w proszku. Garnek zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy (masa musi być jednolita - bez grudek). Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy (masa jest dość zwarta). Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno foremki ścieramy na średnich oczkach białą czekoladę, wykładamy masę czekoladową . Lekko dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń