Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Blok karmelowy z sosem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 214
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 214
Składniki
Do rondelka z grubym dnem dodaj cukier, masło i grubo pokrojone migdały. Mieszając, gotuj do uzyskania złotego koloru. Papier do pieczenia wysmaruj olejem słonecznikowym i rozprowadź masę tak, by miała grubość 1 cm. Pozostaw do zastygnięcia.
Cukier, mąkę ziemniaczaną, sól wymieszaj w rondelku z mlekiem i ciągle mieszając trzepaczką, doprowadź do wrzenia i gotuj 20-30 sekund. Roztrzep żółtka i wlej do nich 1/3 mlecznej masy. Wymieszaj i wlej z powrotem do rondelka z mlekiem. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj 20 sekund.
Zdejmij z ognia, wymieszaj z miękkim masłem i ekstraktem waniliowym. Ostudź. Nugat pokrój na kawałki i podawaj przekładany mlecznym kremem.Źródło: TV14