Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne ciasto z oranżadą
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3782
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 716
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3782
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 716
Składniki
Do miski przelewamy białka i ubijamy mikserem. Gdy białka zaczną się pienić zaczynamy dodawać partiami cukier. Dodajemy partię cukru i miksujemy ok. 20-30 sekund i dodajemy kolejną porcję cukru. Kolejno dodajemy partiami żółtka. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy oranżadę oraz olej. Gdy powstanie jednolity kolor masy wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksujmy do połączenia się składników. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelewamy na blaszkę do pozostałej części masy wsypujemy kakao i krótko miksujemy. Kakaową część ciasta wylewamy na blaszkę. Ciasta nie mieszamy w blaszce. Kolory wymieszają się podczas pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Do dwóch szklanek wsypać po dwie łyżki cukru. Do jednej dodatkowo kakao. Do każdej szklanki wlać ok. łyżeczki gorącej wody. Dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Polać po cieście. Smacznego!