Do góry

Desery Przepis na:

Błyskawiczny Rustykalny Placek Dyniowy

Błyskawiczny Rustykalny Placek Dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 698 Ocena: 13534

Dodano:

Odsłon: 2105

Proste i szybkie ciasto dyniowe. Idealne do pracy, szkoły i na wycieczkę w góry. Dzięki dyni lekko wilgotne.

Składniki

  • starta dynia 500 g
  • cukier 220 g
  • mąka pszenna 510 g
  • 3 jajka
  • Olej rzepakowy 240 ml
  • cynamon 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1 łyzeczka
  • cukier waniliowy 1 łyzeczka
  • zmielone pestki dyni ( 3 łyżeczki ) OPCJONALNIE
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Błyskawiczny Rustykalny Placek Dyniowy

Przygotowanie

  1. Jajka ubij wraz z oboma cukrami na puszystą masę.
    Następnie partiami dodaj mąkę, olej, sodę i cynamon. Wszystko krótko miksuj na średnich obrotach.
    Następnie dodaj starty i odsączony miąższ dyni. Całość mieszaj łyżką.
    Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Ja do 1/5 części ciasta dodałam zmielone pestki dyni, wyłożyłam na wierzch ciasta i zamieszałam nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń