Do góry

Desery Przepis na:

Bomba czekoladowo - truskawkowa

Bomba czekoladowo - truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11244

Dodano:

Odsłon: 2750

u mnie też powiało wiosną, a nawet latem :-). Ciasto łatwe w wykonaniu, a robi wrażenie :-) Smak czekolady przełamany kwaskowym posmakiem truskawek ... ciasto lekkie, niezapychające, można jeść, jeść i jeść :-) idealne :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 4
  • cukier 10 dag
  • mąka pszenna 10 dag
  • proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
  • kakao 3 łyżki
  • czekolada gorzka starta na tarce o drobnych oczkach 5 dag
  • Mus truskawkowy:
  • truskawki mrożone 45-50 dag
  • cukier 1/3 szkl.
  • sok z połowy cytryny
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • śmietanka 36% 350 ml schłodzona
  • Polewa:
  • śmietanka kremówka 36% 100 ml
  • czekolada gorzka lub mleczna 10 dag
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bomba czekoladowo - truskawkowa

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie (najlepiej łyżką), by piana nie opadła.
    Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm (oryginalna z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
    Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.
    Przygotować okrągłą formę - półkulę o średnicy około 20 - 22 cm i wysokości 10 cm. Może to być okrągła miska lub durszlak (jak u mnie). Wyłożyć dokładnie folią aluminiową.
    Ciasto czekoladowe pokroić na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki), wyłożyć nim dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przyciąć do wymiarów formy, ciasto nie powinno wystawać ponad formę. Część ciasta zostawić na spód.

  2. Mus truskawkowy:
    W garnku umieścić truskawki (bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (max. 1/4 szkl.), odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej (do momentu kiedy puree zacznie się lekko ścinać).
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej lekko ścinające się puree, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy, na ciasto czekoladowe. Na wierzch położyć resztę biszkoptu. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  3. Polewa:
    W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać (najlepiej trzepaczką do jajek), do otrzymania gładkiego czekoladowego sosu. Odstawić do momentu aż polewa wystygnie i lekko zgęstnieje, aby uniknąć wsiąknięcia jej w ciasto.
    Schłodzoną bombę truskawkową bezpośrednio z naczynia wyłożyć na paterę lub talerz. Zdjąć folię aluminiową. Polać sosem czekoladowym. Można udekorować dowolnie.
    Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :-).

    P.s. przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 marca 2014 Bombowa ta Twoja bomba:):)Dużo pracy ale efekt super!Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 02 marca 2014 już je uwielbiam ! nie wiem jeszcze z jakiej okazji, ale zrobię, nawet i bez, bo jest idealne ! i fajne jest jeszcze to, że za kolejnymi razami można pokombinować z różnymi kremami, Marzenko, jesteś genialna ! kawał świetnej roboty ! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 02 marca 2014 piękna, a dostaniemy fotkę w przekroju później???? :))))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 02 marca 2014 Napracowalas sie troszke, ale zazdroszcze takiego deseru. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń