Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowe piwosze

Borówkowe piwosze

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 1068

Świetne ciastka na piwie ze świeżymi borówkami. Są pyszne i mają znikomą ilość cukru :)

Składniki

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki piwa
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 15 dag borówek (lub jagód)
  • 1 białko
  • Cukier puder do posypania borówkowych piwoszy po upieczeniu.
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut.
    W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat serduszka, ale możecie wykorzystać inne formy).
    Na jedno serduszko kładę 6-8 borówek, boki smaruję białkiem i przykrywam drugim serduszkiem. Boki dociskam (zrobiłam to palcami, ale możecie użyć widelca i wtedy będzie jeszcze szybciej, a ciasto zyska ładny rant :) ), następnie ciastka układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piwosze piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane.
    Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Spróbujcie się oprzeć :)
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń