Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowy torcik na zimno

Borówkowy torcik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 568

Wspaniały lekki letni deser, orzeźwiający smak kwaśnych borówek oraz innych owoców jagodowych.

Składniki

  • Ok. 150g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g borówek
  • 100g malin lub czerwonych porzeczek
  • 200 g mascarpone
  • 2 paczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • Tortownica o średnicy ok. 26 cm
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Borówkowy torcik na zimno

Przygotowanie

  1. 300 g borówek umyj i zagotuj z 2 łyżkami wody 2 łyżkami cukru. Zblenduj i zostaw do ostygnięcia.

  2. Biszkopty zblenduj z masłem i sokiem cytrynowym. Rozłóż na dnie tortownicy, dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.

  3. Paczkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody, zamieszaj i odstaw na kilka minut. Potem lekko podgrzej do rozpuszczenia.

  4. Serek mascarpone ubij z rozdrobnionymi borówkami, na koniec dodaj powoli zelatynę. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Krem borówkowy rozłóż na spodzie z biszkoptów i wstaw do lodówki.

    Kiedy masa stężeje zacznij przygotowywać białą warstwę.

  5. Paczkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody., zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Potem podgrzej do rozpuszczenia.

  6. Śmietankę ubij. Jogurt zmiksuj z 2 łyżkami cukru a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilkę razem zmiksuj.

    Masę wymieszaj z ubitą śmietaną oraz pozostałymi owocami. Postępuj teraz dosyć sprawnie bo masa szybko tężeje.

    Wylej krem na borówkową warstwę, część owoców możesz ułożyć na wierzchu, zatapiając je tylko częściowo. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń