Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały lekki letni deser, orzeźwiający smak kwaśnych borówek oraz innych owoców jagodowych.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2336
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3360
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1414
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2152
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2336
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3360
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1414
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2152
Składniki
300 g borówek umyj i zagotuj z 2 łyżkami wody 2 łyżkami cukru. Zblenduj i zostaw do ostygnięcia.
Biszkopty zblenduj z masłem i sokiem cytrynowym. Rozłóż na dnie tortownicy, dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
Paczkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody, zamieszaj i odstaw na kilka minut. Potem lekko podgrzej do rozpuszczenia.
Serek mascarpone ubij z rozdrobnionymi borówkami, na koniec dodaj powoli zelatynę. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Krem borówkowy rozłóż na spodzie z biszkoptów i wstaw do lodówki. Kiedy masa stężeje zacznij przygotowywać białą warstwę.
Paczkę żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody., zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Potem podgrzej do rozpuszczenia.
Śmietankę ubij. Jogurt zmiksuj z 2 łyżkami cukru a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilkę razem zmiksuj. Masę wymieszaj z ubitą śmietaną oraz pozostałymi owocami. Postępuj teraz dosyć sprawnie bo masa szybko tężeje. Wylej krem na borówkową warstwę, część owoców możesz ułożyć na wierzchu, zatapiając je tylko częściowo. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia