Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stollen to tradycyjne, niemieckie ciasto bożonarodzeniowe. Bardzo często gości także na polskich stołach. Pięknie się prezentuje, a do tego smakuje rewelacyjnie. Zbliżające się święta to doskonała okazja, aby przetestować przepis na stollen z rodzynkami.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 212
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 432
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 465
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 212
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 432
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 465
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Drożdże pokrusz i dodaj do połowy ciepłego mleka, wsyp 1 łyżkę cukru i dobrze wymieszaj. Drożdże muszą się rozpuścić. 250 g mąki przesiej do miski i do wgłębienia w środku wlej drożdże, podsyp mąką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Rodzynki zalej rumem i odstaw, by namokły.
Skórkę cytrynową pokrój na drobne kawałki, migdały posiekaj. Do zaczynu dodaj pozostałą część mąki, mleko, szczyptę soli, pozostały cukier, masło, skórkę, migdały i wyrób w mikserze. Dodaj rodzynki i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odstawać od ścianek miski. Odstaw pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z miski i zagnieć. Podziel na połowę. Każdą porcję rozwałkuj (podsypuj mąką). Odstaw placki do wyrośnięcia na pół godziny.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Placki piecz przez ok. godzinę. Potem wystudź.
Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym, masło rozpuść. Posmaruj ciasto połową masła i posyp mieszanką cukrów. Znów posmaruj ciasto masłem i posyp grubą warstwą cukru pudru. Gotowe stollen owiń w folię i trzymaj w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni. Najlepiej przygotować je na 2-3 tygodnie przed Wigilią.