Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis. A o to i on.
Foremka: forma na babkę z kominem
W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i na samym końcu sok z pomarańczy.
Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".
Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto.
A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy na rondelka, który stawiamy na niskim ogniu. Dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy, aż nabierze konsystencji karmelu. Karmelem polewamy ciasto.
Gotowe, a o to rezultat!
Bardzo szybki deser, choc wymaga kilku godzin na stezenie w lodówce, wiec jes...
Odsłon: 5423
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 200
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 173
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4448
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 104
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 206
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 190
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 200
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 173
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4448
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 104
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 206
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 190
Składniki
Foremka: forma na babkę z kominem W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i na samym końcu sok z pomarańczy. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".
Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto. A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy na rondelka, który stawiamy na niskim ogniu. Dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy, aż nabierze konsystencji karmelu. Karmelem polewamy ciasto.
Gotowe, a o to rezultat!
Przepisy Desery
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Desery
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Desery
Ciasto Letnia Fantazja
Desery
Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 200
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 217