Do góry

Desery Przepis na:

Brownie w wersji light

Brownie w wersji light

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 962

Dodano:

Odsłon: 2046

Wspaniałe, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, dokładnie takie jakie lubię. Muszę je koniecznie jeszcze raz upiec :-)

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g brązowego cukru,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 120 g jogurtu
  • 2 jabłka,
  • 100g cukru pudru do posypania.
  • 100 g orzechów włoskich
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Brownie w wersji light

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.

    Brązowy cukier podpiec na patelni do momentu aż zrobi się jeszcze ciemniejszy. Dodać do niego jabłka i orzechy. Wszystko jeszcze podgrzewać ok. 2 minuty mieszając od czasu do czasu a następnie odstawić do wystygnięcia.

    W drugim garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę razem z masłem i wystudzić.
    Jajka ubić z 60 g zwykłego cukru na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól.

    W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać.

    Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/12/brownie-w-wersji-light.html

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń