Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z czarnej soczewicy

Brownie z czarnej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 113

Zdrowsze ciasto czekoladowe z soczewicą, która jest niewyczuwalna. Do ciasta można dodać skórkę lub olejek pomarańczowy i orzechy dla podbicia smaku, ale bez tych dodatków jest również bardzo smaczne. :)

Składniki

  • 200 g suchej czarnej soczewicy
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru brązowego (jasnego trzcinowego)
  • 5 nieczubatych łyżek mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie garść dowolnych, posiekanych orzechów
  • opcjonalnie skórka z pomarańczy lub kilka kropel naturalnego olejku pomarańczowego
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brownie z czarnej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę ugotować na miękko w nieosolonej wodzie (przez ok. 25 minut). Następnie odsączyć na sitku, przełożyć do miski i zostawić do ostygnięcia. Soczewicę zblendować na gładko.

    Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku lub kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem, dodać stopniowo ostudzoną zawartość rondelka. Na koniec dodać zblendowaną soczewicę, mąkę i ewentualnie orzechy lub skórkę/olejek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do kwadratowej lub małej okrągłej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Piec w 160°C przez 35 - 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń