Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, które większość z nas kocha. Dodatkowo dołożyłam trochę sera i borówek, żeby było inaczej niż zwykle :) Ser zrobiony na szybko, rozgnieciony i wymieszany widelcem. Piekłam w tortownicy 26 cm.
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 38
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 267
Świąteczny klops.
Odsłon: 113
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 38
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 267
Świąteczny klops.
Odsłon: 113
Składniki
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać, wrzucić do miski. Miskę postawić na garnku z gotującą wodą. Dno miski nie powinno dotykać wody. Co jakiś czas przemieszać, aż powstanie płynna masa. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek przesiać mąkę i kakao, a następnie wlać masę czekoladową. Wymieszać łyżką lub trzepaczką, żeby składniki się połączyły.
Ser rozgnieść widelcem, lub zblendować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć łyżką ser. Można dodatkowo zrobić esy floresy bokiem widelca, lub patyczkiem. Na ser wyłożyć borówki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40-45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.