Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z wiśniami

Brownie z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10764

Dodano:

Odsłon: 395

Miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach mega czekoladowe ciasto z wiśniami.

Składniki

  • gorzka czekolada 15 dag
  • mleczna czekolada 5 dag
  • masło 20 dag
  • cukier 1 i 1/3 szkl.
  • mąka pszenna 1 i 1/3 szkl.
  • proszek do pieczenia pół płaskiej łyżeczki
  • jajko duże 4
  • sól szczypta
  • wiśnie świeże rozmrożone lub z kompotu ok. 25 dag
  • Polewa czekoladowa:
  • gorzka czekolada 5 dag
  • mleczna czekolada 5 dag
  • mleko lub śmietanka słodka 50 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Brownie z wiśniami

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku razem z czekoladami i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać połowę masy czekoladowej, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałą masę czekoladową i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) ( u mnie tortownica o śr. 23 cm). Na wierzchu ułożyć wiśnie i delikatnie wcisnąć w ciasto. Użyłam rozmrożonych i odsączonych wiśni. Piec w temp. 180’C przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.

    Polewa czekoladowa: obie czekolady przełożyć do garnka i dodać mleko lub śmietankę. Podgrzewać ciągle mieszając, aż czekolada będzie płynna. Gotową polewą posmarować ciasto. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń