Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na każdą porę i każdą okazję.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2463
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2463
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Z 3jaj, 3/4 szk. mąki, 2łyżek kakao i 2 łyżeczek proszku do pieczenia upiec cienki, ciemny biszkopt.
1kg bananów zmiksować, dodać sok z 1cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem(0,5szk.) i dodawać po łyżce masy bananowej ciągle ucierając. Gotową masę bananową rozprowadzić po wystudzonym biszkopcie.
Rozpuścić 100g masła i 100g czekolady. Ostudzić. Zmiksować 3 żółtka z 2 łyżkami kakao, dodać do ostudzonej czekolady, dokładnie wymieszać. Mikserem ubić 3 białka na sztywno dodając pozostałą część cukru (1/4szk.). Pianę delikatnie wymieszać z (wystudzoną!) masą czekoladową oraz wystudzoną żelatyną ( 2 łyżkami rozpuszczonymi w 1/4szk. wrzątku). Masę rozprowadzić po cieście.
0,5l śmietany ubić na sztywno, dodać 2łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4szk. wrzątku. Masę rozprowadzić na wierzch ciasta. Dla dekoracji można posypać wiórkami czekoladowymi.