Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
stary przepis z zeszyty mojej mamy
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 147
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera dosłownie w 5...
Odsłon: 255
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 64
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 147
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera dosłownie w 5...
Odsłon: 255
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 64
Składniki
Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao, mąkę, proszek i ocet. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Musimy upiec 2 takie ciasta.
Masa: kaszę gotujemy na mleku z cukrem waniliowym, studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po trochu kaszę i ucieramy, na końcu dodajemy kakao.
Składniki na polewę podgrzewamy do rozpuszczenia. Na jedno ciasto wykładamy masę, przykrywamy drugim ciastem, oblewamy polewą. Ciasto najlepsze jest gdy stoi w lodówce. Krem jest dość słodki, więc warto dodać do niego trochę wódki lub spód ciasta posmarować kwaśnym dżemem. Do polewy dodałam łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, żeby była bardziej zwarta. Ciasto jest na blaszkę o wymiarach 38x23 cm.