Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszność tak wielka, że trudno znaleźć słowa, by ją opisać. Zachwyt gwarantowany!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1163
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11177
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4031
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1392
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1163
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11177
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4031
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1392
Składniki
Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki i odkładamy, bowiem mają w sobie coś. Gotujemy wodę z wanilią i kwaskiem. Gdy trochę przestygnie, dodajemy miodu. Połówki brzoskwiń ostrożnie układamy w słoikach wypukłością ku górze. Słoiki powinny być tej samej wysokości. Układamy jak rybią łuskę, dachówkę, naprzemiennie, lekko dociskając. Wypełniamy zawartość słoików lekko przestudzoną zalewą do wysokości ok. 1 cm poniżej rantu słoika. Zakręcamy porządnie i układamy w wyścielonym ściereczką garnku przewyższającym słoiki. Nalewamy do garnka gorącej wody do poziomu 2 cm poniżej zakrętki. Przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu. Pasteryzujemy 10 minut. Ostrożnie wyciągamy słoiki i ostrożnie ustawiamy je do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Poza tym, że same w sobie są doskonałym deserem, nadają się doskonale do kremów, galaretek, tortów, wypieków, ale także do mięs, ryb i serów.
Wujek dobra rada... Słowem - kluczem dla tego przepisu jest OSTROŻNIE. To nie jest zabawa dla chojraków. Raczej dla myślicieli. Smacznego!