Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszność tak wielka, że trudno znaleźć słowa, by ją opisać. Zachwyt gwarantowany!
Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki i odkładamy, bowiem mają w sobie coś. Gotujemy wodę z wanilią i kwaskiem. Gdy trochę przestygnie, dodajemy miodu. Połówki brzoskwiń ostrożnie układamy w słoikach wypukłością ku górze. Słoiki powinny być tej samej wysokości. Układamy jak rybią łuskę, dachówkę, naprzemiennie, lekko dociskając. Wypełniamy zawartość słoików lekko przestudzoną zalewą do wysokości ok. 1 cm poniżej rantu słoika. Zakręcamy porządnie i układamy w wyścielonym ściereczką garnku przewyższającym słoiki. Nalewamy do garnka gorącej wody do poziomu 2 cm poniżej zakrętki. Przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu. Pasteryzujemy 10 minut. Ostrożnie wyciągamy słoiki i ostrożnie ustawiamy je do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Poza tym, że same w sobie są doskonałym deserem, nadają się doskonale do kremów, galaretek, tortów, wypieków, ale także do mięs, ryb i serów.
Wujek dobra rada...
Słowem - kluczem dla tego przepisu jest OSTROŻNIE. To nie jest zabawa dla chojraków. Raczej dla myślicieli. Smacznego!
Brzoskwinie w syropie to świetna propozycja zamknięcia owoców lata w słoik. D...
Odsłon: 2193
Peskatariańska wersja bizantyjskiego bigosu. Lubiany także przez mięsożerców....
Odsłon: 206
Najprostszy kompot świata nie tylko na upalne dni. Doskonałe picie. Przepycho...
Odsłon: 146
Jaki jest idealny przepis na Śląskie Kluski?? Tajemnica tkwi w cieśnie. Ziemn...
Odsłon: 40
Polecam bardzo prostą, szybką w wykonaniu a za razem bardzo smaczną surówkę z...
Odsłon: 20
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 60
Jaki jest idealny przepis na Śląskie Kluski?? Tajemnica tkwi w cieśnie. Ziemn...
Odsłon: 40
Polecam bardzo prostą, szybką w wykonaniu a za razem bardzo smaczną surówkę z...
Odsłon: 20
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 60
Składniki
Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki i odkładamy, bowiem mają w sobie coś. Gotujemy wodę z wanilią i kwaskiem. Gdy trochę przestygnie, dodajemy miodu. Połówki brzoskwiń ostrożnie układamy w słoikach wypukłością ku górze. Słoiki powinny być tej samej wysokości. Układamy jak rybią łuskę, dachówkę, naprzemiennie, lekko dociskając. Wypełniamy zawartość słoików lekko przestudzoną zalewą do wysokości ok. 1 cm poniżej rantu słoika. Zakręcamy porządnie i układamy w wyścielonym ściereczką garnku przewyższającym słoiki. Nalewamy do garnka gorącej wody do poziomu 2 cm poniżej zakrętki. Przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu. Pasteryzujemy 10 minut. Ostrożnie wyciągamy słoiki i ostrożnie ustawiamy je do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Poza tym, że same w sobie są doskonałym deserem, nadają się doskonale do kremów, galaretek, tortów, wypieków, ale także do mięs, ryb i serów.
Wujek dobra rada... Słowem - kluczem dla tego przepisu jest OSTROŻNIE. To nie jest zabawa dla chojraków. Raczej dla myślicieli. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 113
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 186