Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty letni deser: brzoskwinie zapieczone pod przyjemnie chrupiącą migdałowo – cynamonową kruszonką. Owoce są mięciutkie, a do tego pokryją się lekko słodkim, gęstym syropem. Kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami i uzupełnia deser smakiem cynamonu oraz pieczonych migdałów. Dodaj do tego gałkę lodów waniliowych i otrzymasz pyszny, prosty i całkiem szybki deser.
naczynie żaroodporne o średnicy 23 cm
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 93
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 627
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 93
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 627
Składniki
Przygotuj kruszonkę. Do średniego naczynia wsyp 80 g mąki pszennej, 40 g mielonych migdałów, 100 g drobnego cukru trzcinowego, łyżeczkę cynamonu i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Po połączeniu składników suchych dodaj do nich 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta 40 g błyskawicznych płatków owsianych i 40 g płatków migdałowych. Całość krótko wymieszaj, już bez zagniatania, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w kruszonce.
Tak przygotowaną kruszonkę na chwilę odstaw i zajmij się owocami. Do dużej miski przełóż 600 g pokrojonych w łódeczki brzoskwiń. Następnie dodaj łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę skrobi ziemniaczanej. Całość krótko wymieszaj przy pomocy szpatułki, aż cukier i skrobia pokryje owoce.
Owoce przełóż do okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy 23 cm. Brzoskwinie rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni naczynia, a następnie pokryj grubą warstwą przygotowanej przed chwilą kruszonki.
Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 35 – 40 minut, do chwili, kiedy kruszonka ładnie się zarumieni, a sok puszczony przez owoce lekko się zagotuje.
Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Deser smakuje równie dobrze na zimno, jak i na ciepło, dlatego możesz wystudzić go całkowicie lub odstawić na około 10 minut i podać, póki jest jeszcze gorący.
Smacznego!