Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik przygotowałam na powrót męża ze szpitala. Torcik wyszedł pyszny, puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem śmietankowo - brzoskwiniowym i do tego duża ilość drobno pokrojonych brzoskwiń . Polecam
mikser, tortownica o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, łyżka drewniana, nóż, miska, szklanka o poj. 250 ml, ,
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 281
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 24
Polecam.
Odsłon: 775
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2045
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 281
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 24
Polecam.
Odsłon: 775
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2045
Składniki
Biszkopt; Wszystkie składniki na biszkopt powinny być o temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek , następnie miksujemy na sztywną masę ze szczyptą soli, na początku na niskich obrotach , po chwili miksowania zwiększamy obroty. Pod koniec miksowania dodajemy cały czas miksując porcjami na przemian cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, już nie miksujemy tylko mieszamy do połączenia składników drewnianą łyżką, zbierając masę od spodu. Po wymieszaniu masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.( tylko spód tortownicy ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu studzimy. Przepis na krem śmietankowo - brzoskwiniowy oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-krem-smietankowo-brzoskwiniowy,2019253,bozena1960.html Składanie torciku; Wystudzony biszkopt kroimy na blaty , zaczynamy od góry ścinając z góry około 0,5 cm warstwę , którą rozkruszamy w dłoniach i dajemy do miski, będzie to góra torcika. Pozostały biszkopt kroimy na dwa blaty. Spód biszkoptu przekładamy na paterę , nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie rozsmarowujemy część konfitury brzoskwiniowej, rozkładamy połowę kremu, na krem nakładamy odsączone , osuszone ręcznikiem papierowym drobno pokrojone brzoskwinie , nakładamy drugi blat, nasączamy sokiem z brzoskwiń, rozsmarowujemy konfiturę brzoskwiniową , pozostały krem. Górę posypujemy posypką przygotowaną z górnej części biszkoptu. Wkładamy do lodówki na dwie - trzy godziny. Smacznego
Torcik w przekroju.
Przygotowanie biszkoptu , krojenie na blaty i przygotowanie posypki.
Spód biszkoptu nasączony i nałożenie konfitury brzoskwiniowej.
Rozłożenie części kremu , nałożenie drugiego blatu i rozłożenie pozostałej konfitury brzoskwiniowej.
Rozłożenie pozostałego kremu.
Obsypanie przygotowaną posypką z biszkoptu.
Torcik gotowy. Smacznego