Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie buchty nadziane dżemem truskawkowym zrobiłam dla gości , ale nie doczekały.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 768
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12594
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 768
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12594
Składniki
Do miski wkładam drożdze, ciepłe mleko z wodą , cuker i mieszam.Masło roztapiam. Dodaję do miski jajka ,3/4 roztopioneo masła i mąkę. Zostawiam trochę mąki do posypania stolnicy. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką do uzyskania elastyczneo ciasta.W razie potrzeby dosypuję mąki.
Przykrywam folią i pozostawiam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wyjmuję na posypaną stolnicę chwię wyrabiam. Robię kulki jak na pączk ,w środek wkładam dżem truskawkowy i układam na blachę zlepieniem ku górze. Pozostawiam do wyrośnięcia.
Resztę roztopioneo masła wylewam na wyrośnięte ciasto. Piekę ok.30min. w tem.170 stopni z termoobiegiem.
Ja jeszcze polukrowałam z dodatkiem soku z cytryny co nadaje wspaniały aromat.