Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny jesienny deser z dyni hokkaido. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli zostanie Wam nadmiar puree z pieczonej dyni, to zawsze możecie przygotować ten pożywny budyń, który jest zdecydowanie zdrowszy od tego z torebki. Deser nie zawiera cukru, glutenu ani barwników. Piękny kolor nadaje mu wyłącznie dynia.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 336
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 51
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2395
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 336
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 51
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2395
Składniki
Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) na około 55 - 60 minut. Ostudzone kawałki dyni miksujemy wraz ze skórką na gładki mus*. * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna.
Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka. Dodajemy także erytrytol, esencję waniliową oraz 200 g purée z dyni. Zawartość zagotowujemy. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.
Gdy masa dyniowo - mleczna się zagotuje, wlewamy do niej mąkę połączoną z mlekiem. Energicznie mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia zawartości. Gotowy budyń przelewamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Budyń podałam z pestkami dyni oraz suszoną żurawiną. PROPOZYCJE DODATKÓW - suszone lub świeże owoce - powiodła i soki owocowe - syrop klonowy - wiórki kokosowe - orzechy i pestki - płatki czekoladowe - bita śmietana - pokruszone ciastka lub biszkopty - przyprawy: kardamon i cynamon WSKAZÓWKI Erytrytol możecie zastąpić także innym ulubionym słodzidłem. Świetnie sprawdzi się ksylitol, stevia, miód, syrop z agawy lub syrop daktylowy. Zamiast esencji waniliowej możecie dodać także ziarenka z laski wanilii. Wyjątkowy smak i aromat nada mu także przyprawa korzenna.