Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowa babka truskawkowa

Budyniowa babka truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 8539

Pyszna, oryginalna, pachnąca truskawkami, mocno wilgotna babka. Zaskakująca swoim pięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny.

Składniki

  • Babka: 1 szklanka (160 g) mąki
  • 0,75 szklanki (150 g) cukru
  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 2 budynie (po 60 g każdy) truskawkowe z cukrem
  • 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Lukier: 3 truskawki (mogą być mrożone)
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

    2) Do masy z żółtek i cukru, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietankę.

    3) Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. A następnie delikatnie wmieszać do pozostałych składników.

    4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą).

    5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    6) Przygotować lukier: truskawki zblendować na jednolity mus, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub ewentualnie dodać łyżkę ciepłej wody.

    7) Gotową babkę wyciągnąć z formy i wystudzić, a na koniec udekorować wcześniej przygotowanym lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń