Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, oryginalna, pachnąca truskawkami, mocno wilgotna babka. Zaskakująca swoim pięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny.
Zapiekanka makaronowa z mascarpone i warzywami
Odsłon: 116
Szybkie ciasto na herbatnikach.
Odsłon: 136
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 718
Zapiekanka makaronowa z mascarpone i warzywami
Odsłon: 116
Szybkie ciasto na herbatnikach.
Odsłon: 136
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 718
Składniki
1) Oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 2) Do masy z żółtek i cukru, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietankę. 3) Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. A następnie delikatnie wmieszać do pozostałych składników. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: truskawki zblendować na jednolity mus, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub ewentualnie dodać łyżkę ciepłej wody. 7) Gotową babkę wyciągnąć z formy i wystudzić, a na koniec udekorować wcześniej przygotowanym lukrem.